10 visites indispensables a l'Alt Maestrat Human Land

El territori de l'Alt Maestrat Human Land compta amb centenars de llocs per visitar i activitats per realitzar. Així, anem a fer un repàs pel Top 10 de Catí, Culla, Benassal i Ares.

El Parc Miner del Maestrat: les mines Victoria i Esperanza, situades en “La Fontanella” als termes municipals de Culla i la Torre d'en Besora ens transporten al segle XX i la forma de vida dels antics miners. La visita, principalment subterrània, ens mostra la duresa del procés d'extracció de ferro entre 1940 i 1960. Principal activitat econòmica de la zona en aquells anys, les mines s'han convertit avui en un atractiu turístic i una porta a la història castellonenca.

El Paratge Natural del Rivet: situat al terme municipal de Benassal a escassos metres de la Font d’en Segures és un singular bosc de roures i alzines centenàries. La zona ofereix la possibilitat de passejar, menjar i gaudir en contacte amb la naturalesa. A més, hi ha un itinerari didàctic que podem realitzar i un centre d'interpretació. La gran varietat de flora i fauna del paratge, on amb un poc de sort podem veure porcs senglars i raboses, ha aconseguit que el Rivet siga micro-reserva protegida des de 2005

La Font d’en Segures: seguim a Benassal i del Rivet passem a la Font d’en Segures. Es coneix popularment com la plaça dels Xorros i va ser construïda en acabar la Guerra Civil per Vicent Traver. Feta en pedra i amb una forma molt curiosa és perfecta per a fotografiar-nos al costat d'ella. A més, ací està el naixement de l'Aigua de Benassal.

El Santuari de la Mare de Déu de l’Avellà: als afores del municipi, a uns 6 quilòmetres, trobem aquest bell santuari, que ara, després de les últimes restauracions és conegut com la Capella Sixtina del Maestrazgo. L'actual temple correspon al 1700 encara que en el mateix emplaçament ja s'alçava una ermita al 1500 després de trobar la figura de la verge.

Capella de la Comunió: de l'entorn de l’Avellà baixem al nucli urbà de Catí i visitem l'església de l'Assumpció on es troba la Capella de la Comunió. Les parets i la volta de la Capella estan decorades amb precisió amb bells murals datats del segle XVIII. Per a entrar a la Capella no has de fer-ho des de l'església, sinó des de la plaça. De pas pots aprofitar per a fer-te una passejada i conèixer un poc més dels estils arquitectònics catinencs.

El Barranc del Molins: una peça etnològica fonamental de l'Alt Maestrat la trobem a Ares del Maestrat. El Barranc del Molins és tot un exemple d'enginyeria en el qual encara avui podem recórrer els cinc molins fariners que aprofiten l'aigua del barranc i que arribava fins a la Rambla Carbonera. Sense desaprofitar una sola gota els cinc molins estaven units i són tota una obra arquitectònica. L'últim, el Sol de la Costa, s'ha restaurat i convertit en centre d'interpretació en el qual es fa una demostració del funcionament dels molins fariners i s'explica la història de la zona i la seua utilitat per al municipi.

El Parc Cultural Valltorta-Gasulla: en l'Alt Maestrat trobem un dels enclavaments prehistòrics i d'art rupestre més importants de la Comunitat Valenciana. Tal és així que el Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla va ser declarat fa 20 anys Patrimoni Mundial per la UNESCO. En el territori de l'Alt Maestrat Human Land cal destacar la vista a la Cova Remígia en Ares en la qual es troben 750 pintures dels primers homes, un dels conjunts més importants trobats, i el Racó de Nando a Benassal on també poden apreciar-se diferents escenes gravades a les parets.

Història lligada als cavallers templers: si parlem de Culla no podem parlar d'un moment concret en el temps. Culla és història i és història templera. El castell, molt valuós per la seua situació geogràfica, va ser lloc de recer dels cavallers de l'Ordre del Temple i de l'Ordre de Montesa. Així, per tot el municipi es troben diferents records i vestigis de l'època. Pels carrers i les edificacions no és estrany trobar creus gravades de l'Ordre de Montesa. A més, si ets un amant de les històries i les llegendes pots preguntar pel poble o en la pròpia oficina de turisme sobre les curiositats del municipi i, així, realitzar una ruta per les llegendes templeres.

El pasturatge com a activitat econòmica: durant segles els verds camps de l'Alt Maestrat han sigut lloc de pastura del bestiar transhumant que realitzava la ruta des del Maestrazgo de Terol fins al Mediterrani. Així, encara avui, a l'arribada de la tardor, pot contemplar-se aquesta escena en la Ruta del Pasturatge d'Ares del Maestrat. Així mateix, aquest municipi també acull durant el mes de juny el Concurs de Gossos de Rabera en el qual es fan demostracions de pasturatge amb cans de diversos punts de la geografia nacional.

Gastronomia de somni: si hi ha alguna cosa que no podem oblidar-nos fer en visitar l'Alt Maestrat és provar alguns dels seus exquisits menjars. La tòfona és protagonista dels plats tant a l'hivern com a l'estiu, els fruits secs com l'avellana o l'ametla serveixen per a elaborar grans menjars com dolços o el tradicional torró bla. A més, els formatges i les quallades són molt conegudes a nivell internacional ja que a Catí es troba la formatgeria Formatges de Catí que elabora diferents productes d'ovella i de cabra de forma tradicional.