De tornada a l'edat mitjana

El territori d'Alt Maestrat Human Land té una llarga història a les seues esquenes. Des de vestigis i records dels primers homes, passant per llegendes islàmiques i templeres, en la història recent hi ha un marcat i important passat al segle XX.

Benassal i Ares encara conserven alguns edificis d'aquesta època però, sens dubte, són Catí i Culla els que guarden més relació amb la història medieval i templera.

En aquest recorregut anem a passejar pels esplendorosos anys dels cavallers templers, els regnes islàmics i la reconquesta.

La nostra primera parada és Benassal. Ací trobem diferents punts d'interès que són visitables i guarden grans misteris. El Castell de la Mola, espectacular assentament que va servir al seu torn de refugi per a musulmans com per a cristians; el Forn de Dalt; l'Església de l'Assumpció de la qual es conserva el pòrtic barroc de 1677 i la Torre de la Presó entre d’altres. A la Torre de la Presó es troba actualment una exposició permanent sobre els jaciments islàmics del terme municipal, en concret sobre la Cassassa dels Moros. A més, a cada pas del camí descobreixes nous racons medievals ja que es conserva el traçat ideat al segle XIII, el que ens permet endinsar-nos en la història de cada racó.

Continuem el nostre recorregut i arribem a Ares de Maestrat. Als peus de la Mola d’Ares però a 1.195 metres d'altura trobem vestigis medievals de gran valor cultural i patrimonial. Són d'especial interès les restes de la muralla del castell, on encara es conserven llenços de l'antiga muralla àrab, i l'antiga presó que està datada al segle XIII. A més, en aquest municipi trobem una de les masies fortificades més importants de la província de Castelló, la masia “Torre Beltrans”. S'estima la seua construcció al voltant del segle XVI i tenia un caràcter defensiu. Cal assenyalar que actualment és de propietat privada i està declarada Bé d'Interès Cultural.

Després d’Ares, ens dirigim a Catí. Els seus carrers tenen un marcat caràcter medieval que ens transporta només arribar al municipi a temps passats. A més, cal assenyalar que l'economia del municipi encara avui se sustenta sobre les arrels medievals, ja que va ser a l'època dels castells i els cavallers quan el municipi va començar a comerciar amb Itàlia.

No podem parlar del passat medieval catinenc sense recordar als Peraires. Un cognom molt comú a la zona que fa referència a aquells que dedicaven la seua vida al comerç de la llana, des d’esquilar les ovelles fins a preparar aquest preuat pelatge. Tan preuat que importants comerciants viatjaven des de Florència per a adquirir la llana per a elaborar els seus teixits. Un fet tan important que encara hui es recorda amb la fira A Catí Peraires en la qual els veïns es bolquen a recrear el seu passat medieval i els anys daurats del municipi. Durant les recreacions, els visitants coneixen més sobre la vida medieval de l'Alt Maestrat i poden adquirir diferents productes artesanals.

Finalment, arribem a un dels punts per excel•lència del món medieval de la província de Castelló i, com no, de l'Alt Maestrat: Culla. Territori templer per dret propi el seu castell evoca temps passats. Les llegendes sobre els seus carrers, esglésies i racons ofereixen al visitant un toc diferent durant el seu recorregut. Carrers i cases amb missatges ocults, una font que diuen va ser en el seu dia part del cementeri i que contenia un passadís secret fins al castell o el Molí de l’Orde -avui dia convertit en centre d'interpretació- on encara poden veure's els escuts de l'Ordre de Montesa. Tampoc podem oblidar-nos de les masies fortificades d'aquesta zona, especialment de la Torre Matella que, situada entre Culla i Els Ibarsos, sembla un xicotet castell. Encara que part de la seua estructura és medieval, Torre Matella s'ha anat ampliant amb els anys i part de l'edificació és del segle XIX.

Tal és així, que cada any Culla organitza diferents recreacions medievals en les quals veïns i visitants gaudeixen submergint-se en el món dels cavallers templers i revivint les batalles per la presa del Castell, molt preuat en aquella època per la seua situació estratègica en la península.

Alt Maestrat Human Land ens ofereix un recorregut medieval per al record i per a repetir. Secrets, llegendes, misteris… són molts els motius per a visitar els carrers de Catí, Culla, Ares o Benassal i endinsar-nos en els records de temps passats.