Mirant al cel en l'Alt Maestrat Human Land

El territori d'Alt Maestrat Human Land, format per Catí, Culla, Benassal i Ares, es troba a l'interior de Castelló a diversos metres, i fins i tot quilòmetres, sobre el nivell del mar.

Així, en aquest recorregut anem a conèixer els cims d'aquests quatre municipis:

El Castell de Culla: les ruïnes d'aquesta antiga fortificació es troben ni més ni menys que a 1.120 metres d'altitud. A causa de la seua situació geogràfica es diu que eren molt desitjades pels cavallers templers. El Castell de Culla conserva en la seua interior restes àrabs i cristianes, ja que, abans de la reconquesta, tota la zona era musulmana. Culla va ser conquerida pel Rei Jaume I i Don Blasco de Alagón allà per l'any 1230 passant a ser territori cristià. Després d'anys d'intents per part dels cavallers templers de que el Castell els fóra venut, en 1303 va passar a ser part de les possessions de l'Ordre del Temple fins que en 1371, després de la desaparició d'aquesta, va passar a dependre de l'Ordre de Montesa.

La Mola d’Ares: Ares del Maestrat se situa als peus de la Mola d’Ares, però a una altitud d'1.195 metres. El punt més alt de la Mola es troba a 1.321 metres i en ell queden alguns vestigis de l'antic castell del municipi. Des de la distància la Mola té una forma característica que no deixa a ningú indiferent i que s'ha format per processos d'erosió que han deixat penya-segats amb gran desnivell. Si pugem fins a l'alt del cim, podem contemplar els bonics paisatges de les comarques del Maestrat i dels Ports, ja que gràcies a la seua gran altitud tenim un camp de visió molt ampli. A més de pel seu valor paisatgístic, la Mola d’Ares té gran importància turística en la zona ja que en ella trobem el jaciment arqueològic Coll Monter. A més, a la Mola estan la Nevera de la Font dels Regatxols i la Font dels Regatxols. Cal assenyalar que la Nevera, que va ser restaurada el 2005 i que avui alberga un centre d'interpretació i una exposició sobre la seua importància segles arrere, va ser construïda al segle XVII i s'utilitzava com a dipòsit de neu.

Si l'exterior de la Mola d’Ares és de pel•lícula, l'interior no es queda curt. Una cova, que actualment alberga un museu, creua l'estructura rocosa de banda a banda

L'Ermita de Sant Cristòfol: un altre punt de gran altitud de l'Alt Maestrat Human Land es troba a Benassal. A 1.100 metres d'altura, al cim del Moncàtil està l'Ermita de Sant Cristòfol, patró de la localitat. Juntament amb el temple sant trobem també la casa de l'ermità i el mirador des del qual hi ha unes vistes espectaculars.

L'ermita va ser construïda al segle XIV sobre una antiga mesquita i amb el pas dels anys ha patit diferents remodelacions, principalment al segle XVIII.

El Tossal de la Nevera: el punt més alt de Catí és la muntanya del Tossal de la Nevera amb 1.286 metres d'altitud. Hi ha dues edificacions importants a la zona: la Nevera Vella, construïda el 1636, i la nevera del Mas de la Serra. Les dos construccions s'utilitzaven per a guardar la neu de l'hivern i que serviria per a conservar aliments i medicines.

A més de la importància del Tossal per la ubicació de les neveres, també és important la riquesa natural de la zona. Per això, hi ha rutes senderistes que porten fins al cim.

Tampoc podem oblidar-nos d'un punt de gran importància per a l'Alt Maestrat Human Land com és el centre d'astronomia Astromaestrat. Cels oberts sense quasi pol•lució ofereixen al visitant l'oportunitat de conèixer diferents aspectes de l'univers. Es realitzen visites guiades tant en horari diürn com nocturn i en elles es poden veure elements curiosos del firmament com les taques solars o identificar les constel•lacions.