Festes Benassal
Sant Antoni
Normalment se celebra el cap de setmana posterior al dia de la festivitat del sant, quan aquest no coincideix amb la data, 16 de gener. El punt culminant de la festa és la foguera, al voltant dels quals giren tots els actes que se celebren. La festa comença el matí del dissabte els assistents acudeixen a casa d'un dels majorals on se'ls hi ofereix 'barreja' i rotllo. Durant tot el matí, es dirigeixen al lloc indicat pels majorals per talar els arbres i fer la llenya. Posteriorment, es procedirà a la càrrega i entrada dels 'ròssecs' al poble, a partir dels quals es formarà la foguera i es beneeixen els animals.
Festa del Ajo
Tal com marca la tradició, coincidint amb Carnestoltes, Benassal celebra la 'Festa del Ajo'. Aquest festeig rememora quan els viatjants i comerciants del poble, coneguts com ‘traginers’ tornaven al municipi la vesprada de Carnestoltes. En l'actualitat, les celebracions han reduït la seua durada, de tres dies a una jornada, però segueixen guardant tota l'essència i significat de la data.
Així, el municipi recorda la vida dels seus avantpassats en una especial jornada. El dia comença amb un esmorzar basat en pastissos i ‘barreja’. A l'hora de dinar no pot faltar el plat típic d'aquesta data tan assenyalada en el calendari benassalenc: el 'Ajo'. Aquest plat és un sofregit d'all, bacallà i ou, barrejat amb pa i remullat en vi.
Quan enfosqueix, se celebra l'entrada de l'arrier que recorre els principals carrers del municipi. Aquest personatge, abillat com antany, representa a la persona que muntada sobre un cavall o una egua encapçalava l'entrada a la localitat dels comerciants amb els seus nous productes. Seguidament, s'encén la ‘tea’, com es coneix a la fusta de pi, i es balla el 'ball Pla' en la plaça. La jornada finalitza amb una revetla popular.
Festes de la joventut
El segon cap de setmana de març, tenen lloc les festes organitzades pels joves del municipi. Música, ball, sopars i diferents activitats d'allò més animades conformen l'agenda festiva.
Sant Cristòfol
El dilluns de Pasqua de Pentecosta se celebra la romeria de Sant Cristòfol. Els veïns del municipi es desplacen a peu fins a l'ermita, a 1.111 metres d'altitud, on s'oficia missa, es canten els gojos i es reparteixen la tradicional 'prima', coques de farina que són transportades per una rècua d'animals engalanada. És tradicional realitzar un menjar als voltants on no falta el 'tombet', plat típic de la població.
Festes Patronals
Les festes patronals se celebren, a partir de l'últim cap de setmana d'agost, en honor a Sant Cristòfol i Sant Roc. En elles es duen a terme diferents activitats culturals, esportives, festives i taurines. Des del típic 'ball pla', fins a exposicions, concerts, revetles, ball de disfresses, carreres, cercaviles, campionats esportius, bous de carrer i bous de plaça. També es té lloc la tradicional romeria a l'ermita de Sant Roc, on se celebra l'eucaristia.
BENASSAL
Benassal és poble molt famós per la seua excel·lent aigua minero-medicinal i pel seu interessant patrimoni històric i cultural.
Coneix-lo!EXPERIÈNCIES
Passeja pels seus carrerons carregats d'arquitectura popular i que es remunten al segle XIII, viatja al passat en el Museu Arqueològic de l’Alt Maestrat, descansa i gaudeix de la naturalesa en el Paratge Natural Municipal del Rivet o cuida't amb les privilegiades aigües del Balneari de Benassal.
Descobreix totes les activitats!