Festes Culla

Has been completed

Sant Pere Màrtir i Sant Antoni Abad
Mentre que tots els municipis de la província de Castelló solen celebrar Sant Antoni Abat a l'inici de l'any, Culla conserva la tradició de celebrar al sant patró dels animals en el mes d'abril.
Aquesta peculiaritat es deu a unes fortes gelades que van succeir en un fred gener de principis del segle XX. Tan grans van ser les nevades que els habitants de tot el terme de Culla es van veure obligats a posposar la data. Des de llavors, l'antiga capital de la Setena conserva la seva particular festivitat a la primavera.
Per això, l'Ajuntament i els veïns de població preparen diverses activitats per a aquesta celebració que, a més, coincideix amb la solemnitat de Sant Pere Màrtir. Divendres a la nit, els cinquens ronden a les noies solteres de la localitat amb les tradicionals "albaes".
Dissabte al migdia es durà a terme la missa major i la processó. Un bon dinar dóna la sortida als centenars de cavallistes que passejaran pel casc històric fins a l'hora de la benedicció i repartiment de la coqueta. Diumenge, en acabar els actes religiosos, és el moment d'algunes de les costums més arrelades de Culla; com l'esperada subhasta o les populars corregudes del gall.

Romeria a Sant Cristòfol
Dilluns de Pasqua de Pentecosta, comença al matí la romeria des de l'Església Parroquial fins a l'ermita i es torna a la tarda, durant el trajecte els nens van baliando les danses anomenades "dels Negrets", abans del retorn, es beneeixen els vehicles i es reparteix la "Prima", entre els assistents.

Rogativa a Sant Joan de Penyagolosa
Les primeres notícies que es tenen de la processó són anteriors a l'any 1400. L'inici d'aquest tipus de rogatives és sempre el de formular pregàries suplicant, sobretot, pluja perquè proporcioni bones collites, també gràcia de Déu, salut i pau. Se solia celebrar dilluns i dimarts passada la festa de la Santíssima Trinitat. En l'actualitat té lloc el divendres i dissabte passada la festa, la vespra del Corpus Christi.

Corpus Christi
L'ancestral celebració del Corpus Christi, és un altre dels exemples del bon nombre de tradicions i costums populars inseparables del passat històric d'aquesta localitat de l'Alt Maestrat.
Aquesta festivitat sorprenent al visitant, per ser una manifestació de la riquesa i la varietat del folklore local. L'Eucaristia celebrada a l'Església del Salvador, dóna pas al recorregut processional pels carrers del casc històric, acompanyat pels majestuosos "pendons" i peanyes amb sants, els altars florals i els nens fent sonar els tradicionals "pixurrulls".

Festes Patronals
Se celebren la setmana del 15, 16 i 17 d'agost, en honor al patró del poble El Salvador, a la Mare de Déu de l'Assumpció i a Sant Roc. En elles cal destacar els actes taurins, revetles a l'aire lliure, actes religiosos i sopars populars com "El Sopar de Bureo" o "El sopar de Bou", entre altres.

Sant Miquel
Se celebra l'últim cap de setmana de setembre amb actes populars que inclou revetlla la nit de dissabte.

CULLA

Perd-te pels encantadors racons de Culla, un dels municipis més màgics i medievals de l'Alt Maestrat.

Descobreix-lo!

EXPERIÈNCIES

Transporta't a una altra època passejant pels seus carrers i monuments amb la Ruta templera, endinsa't en les entranyes de la terra al Parc Miner del Maestrat o sorprèn-te admirant l'univers a l'observatori astronòmic de Culla.

Coneix tots els esdeveniments!