Rogativa de Culla a Sant Joan de Penyagolosa
Cada divendres i dissabte de la setmana del Corpus Christi, Culla compleix amb la tradició dels seus ancestres. Els veïns d'aquesta població de l'Alt Maestrat recorren a peu el camí que el separa de Sant Joan de Penyagolosa, para regresar al día siguiente en lo que se conoce como Rogativa de Culla a Sant Joan de Penyagolosa.
Els documents més antics que es conserven sobre aquesta rogativa participativa daten de l'any 1404, per la qual és considerada una de les més antigues de la província Castelló, i ha conservat els seus rituals 'intactes' gràcies al fervor popular. Això mateix, al costat del alt valor etnològic, històric i cultural que posseeix, va ser determinant perquè el Ple del Consell aprovara a l'abril la seua declaració com a Bé d'Interès Cultural Immaterial; juntament amb Els Pelegrins de Les Useres. També forma part del projecte ‘Camins del Penyagolosa, impulsat per la Diputació Provincial, perquè UNESCO reconega els camins de peregrinació de l'interior de Castelló com a Patrimoni Mundial.
L'objectiu d'aquest tipus de rogatives d'origen medieval sempre va ser el d'implorar pluges que proporcionaren bones collites; així com la gràcia de Déu, salut i pau, tal com s'esmenta en el cant tradicional del 'O vera Déus' amb la seua petició de 'salutem, pacem et pluviam de coelis'.
Dissabte, els pelegrins reprendran el camí del dia anterior. Amb la caiguda del sol arribaran a la seua llar, on la processó dels Pendons, estendards medievals de considerable alçada, i multitud de persones els donaran una càlida benvinguda al nucli històric de la població, també declarat Bé d'Interès Cultural en l'any 2004.
CULLA
Perd-te pels encantadors racons de Culla, un dels municipis més màgics i medievals de l'Alt Maestrat.
Descobreix-lo!964 446 421
Més informació i reserves.
www.astromaestrat.esRogativa de Culla a Sant Joan de Penyagolosa
Cada divendres i dissabte de la setmana del Corpus Christi, Culla compleix amb la tradició dels seus ancestres. Els veïns d'aquesta població de l'Alt Maestrat recorren a peu el camí que el separa de Sant Joan de Penyagolosa, per tornar l'endemà.